Hem


Klockor

Vilka accessoarer kan mäta sig med klockor i popularitet? Likaså kan inte många dagliga verktyg mäta sig med klockor vad gäller användbarhet. Dock har klockor ändrat på sig en hel del under de senaste decennierna. I alla fall har vi människor ändrat på hur vi använder klockor och hur en klocka ska se ut.

Om vi tar det från början, när människan för första gången använde sig av en klocka som tidmätare. Troligtvis var det i det antika Egypten som en människa satt och filosoferade under ett träd. Mannen betraktade då trädets skugga som hela tiden ändrade position i takt med att tiden gock. Han såg sambandet med solens bana över himlen och skuggans position och insåg att han hade gjort en upptäckt. Man byggde en stor pelare, Obelisken, och den blev troligt världens första för ändamålet skapade klocka.

Soluret var forntidens version av vad vi idag känner till som klockor. Dess enda funktion var att visa den aktuella tiden genom att lägga en skugga på marken som rör på sig i takt med att solen vandrar över himlen. Dessa klockor fungerade bra, så länge tillgång på sol inte var ett bekymmer. Med tiden valde man att utveckla tidräknaren och man upptäckte fördelarna med timglaset.

Timglas är en form av klockor som visar tid som passerat. Med andra ord är det svårt att avgöra vilken tid på dygnet det är, om man inte vet exakt när man aktiverat timglaset. Timglaset fungerar på så sätt att man fyller en behållare med sand. Sanden rinner med en konstant hastighet genom ett hål eller en springa, på så sätt vet man hur lång tid som gått när sanden runnit ut. Vattenuret är en form av klockor som har samma funktion som ett timglas, skillnaden är att man använder vatten istället för sand.

Idag har klockor en helt annan funktion än att endast visa den aktuella tiden. Klockor kan dessutom fungera som stoppur, djup- och höjdmätare, vattenpass, kompass, radio och mycket mer. Dessutom är de flesta mobiltelefoner och datorer idag försedda med klockor.

Klockor i form av armbandsur har även funktionen att visa status och vara en mycket exklusiv accessoar. Exempel på sådana klockor kan vara Rolex, Breitling, Guess och många fler. Klockor är idag så mycket mer än bara klockor. De är verktyg som styr hela vår vardag, från det att vi går upp ur sängen, tills dess att vi återigen går och lägger oss.Relaterad ord: Klockor - klocka - armbandsur - accessoarer- Nära:
E-post | Cookies/sekretesspolicy | Skicka in artikel |